Porodična tradicija
    O nama    |    Naša adresa    |    Delatnost    |    Fluoresceinska angiografija    |    Indocijanin grin angiografija (ICGA)    |    Radno vreme    |    Tim Očne ordinacije Mitrović    

Indocijanin grin angiografija (ICGA)


Indocijanin grin angiografija je specijalno snimanje oka sa kontrastom.

Indikacija za ovo snimanje su: senilna degeneracija žute mrlje, centralna serozna horioretinopatija, zapaljenske bolesti i tumori sudovnjače. Snimanje pruža mnogo više podataka nego klinički pregled. Fluoresceinska i indocijanin grin angiografija su komplementarne metode i kod mnogih bolesti potrebno je da se urade oba snimanja da bi se dobila kompletna slika oboljenja.
Oba snimanja, fluoresceinska (FA) i indocijanin grin angiografija (ICGA) se mogu uraditi istog dana, jedno za drugim.


Kako se izvodi indocijanin grin angiografija?

Indocijanin grin angiografija (ICGA) je dijagnostička metoda snimanja očnog dna pomoću kontrasta indocijanin grina. Kontrast nije toksičan ali sadrži jod. Indocijanin grin se ubrizgava u venu lakta (ruke). Postavljanje specijalne braunile u venu obavlja specijalista anesteziolog koji istovremeno brine o opštem stanju pacijenta. Samo snimanje izvodi specijalista oftalmolog.

Priprema bolesnika se obavlja u ordinaciji tako što se kapima prošire jedna ili obe zenice a zatim izvrši samo snimanje na specijalnom aparatu – digitalnoj fundus kameri. Snimanje traje 30-60 minuta sa pauzama i nije naporno za pacijenta, jer pacijent sedi udobno smešten ispred kamere. Pre dolaska na snimanje nisu potrebne nikakve pripreme kod kuće, niti postoje bilo kakva ograničenja posle snimanja. Bolesnik uredno uzima svoje lekove, ukoliko ima neko drugo oboljenje.

Neželjena dejstva indocijanin grina su veoma retka i obično blaga. Teže komplikacije su izuzetne i sastoje se od otežanog disanja. Kod pacijenata koji imaju alergiju na jod ovo snimanje se ne radi.Snimak koji se dobija indocijanin grin angiografijom je komplementaran sa nalazom fluoresceinske angiografije, a obe kontrastne metode pružaju mnogo više podataka nego klinički pregled.